Hova tűnt a szavazógép-hackelő videó?

November 3-án, az Egyesült Államok 59. elnökválasztásának napján került ki a hekk.blog-ra a Hogyan törjünk fel amerikai szavazógépeket? című, az elektronikus szavazási rendszer informatikai biztonságával foglalkozó rövid bejegyzésünk.

Akkor még nem lehetett tudni (csak esetleg sejteni), hogy mekkora (egyébként nem feltétlenül informatikai biztonsággal kapcsolatos) botrány kerekedik ki a választásból, sőt még most sem tudjuk, mi lesz ebből az egészből.

A Twitter például sorozatosan tiltja le (vagy korlátozza) azokat a bejegyzéseket, amik szerintük félrevezetők, a választási eredmények szerintük megalapozatlan megkérdőjelezéséről szólnak. Ez alól még az Amerikai Egyesült Államok regnáló elnöke sem kivétel:

A zűrzavar egy kicsit minket is elért, ugyanis a 2020. november 3-án kirakott Hogyan törjünk fel amerikai szavazógépeket? című bejegyzésben szereplő, egy, a választások során használt elektronikus szavazógép 2 perc alatti feltörését bemutató, Twitterről beágyazott videó magyar idő szerint november 4. 17:41 óta elérhetetlenné vált.

A hackelést Rachel Tobac, a SocialProof Security vezetője mutatta be a 2018-as DEF CON konferencia Voting Village szekciójában, és az erről szóló rövid videót a saját Twitter profilján publikálta (ez lett beszúrva az említett blogposztba).

Azonban a választás másnapjának reggelén, a botrányok eszkalálódásakor lezárta a profilját, a bejegyzései (és így az említett videó is) már csak a jóváhagyott követői számára láthatók. Követőivel mindössze ennyi információt közölt:

Csak remélni tudjuk, hogy tényleg minden rendben van... Megkerestük Rachelt, és amennyiben további információkhoz jutunk, a bejegyzést frissítjük.